Inställningar för anläggning med en subwoofer

Stereoanläggning med stereoförstärkare – 2.1

För att ställa in subwoofern optimalt bör fasen och volym/nivå ställas in i början. Efter detta kan du finjustera inställningarna.
För en stereoförstärkare kan du sätta delningsfrekvensen (Frequency) där fronthögtalarna slutar spela nedåt i frekvens eller lite över det. Om du är osäker kan du börja på 60-80Hz om du har lite större högtalare och 70-100Hz om du har små stativhögtalare eller vägghängda högtalare. Så att subwoofern börjar spela där fronthögtalarna slutar eller lite omlott. Låt High Pass på subwoofern stå på Off.
Börja sedan med att justera volymen/nivån så att subwoofern och fronthögtalarna spelar lika hög volym. Justera därefter fasen (Phase) så ni få så mycket bastryck som möjligt, då är man hyfsat rätt i fas och subben spelar mer tillsammans med frontarna. Nu kommer troligtvis volymen på basen kännas högre, så justera den igen så att det matchar volymen på fronthögtalarna. Finjustera sedan om vartannat delningsfrekvensen, volym och fasen till du får en bra bas. De är beroende av varandra. Testa även olika EQ-inställningar om subben eller förstärkaren har möjligheten. Oftast brukar det vara bäst med så lite eq påverkan som möjligt. Men då olika rum påverkar ljudkurvan olika mycket så kan det ändå behövas.
Om basen upplevs för bumlig kan du testa att sätta High Pass på On, då spelar subwoofern ingen bas under en viss frekvens, t.ex. då 40 Hz som i XTZ as fall och basen kan upplevas som tajtare och rappare. I många rum är efterklangstiden lång i de lägre registren, så även en bra subwoofer kan låta ”släpig”. Då är det bättre att begränsa nivån i djupbasen för att den kan göra mer skada än nytta.

T.ex. har XTZ as subwoofers olika långa basportar och medföljande baspluggar. Och då kan man välja mellan fyra olika avstämningar beroende på hur man placerar pluggarna. Och tillsammans med eq funktionerna så kan man då finkalibrera och få dem att spela bra i de flesta hemmen och tillgodose olika ljud-smaker.
Detta tillvägagångssätt kan även användas till hemmabiosystem, för tyvärr klarar de flesta hemmabioreceivers inte av att justera basen helt optimalt med den automatiska kalibreringen. Detta är beroende på en för dålig mikrofon, för begränsade mätalgoritmer och inte tillräcklig med processor kraft.

För att en subwoofer ska optimeras helt perfekt kan ett mätsystem användas. Där är XTZ Room Analyzer II / II Pro är ett klockrent alternativ. Via denna länken finns en mycket bra beskrivning hur man kalibrerar tillsammans med ett mätsystem.

Ett tips är att ta dig tid att experimentera med olika inställningar och placeringar till du har hitta det som passar dig och dina öron bäst. Och alla högtalare mår bra av insplening. Räkna med åtminstone 100 timmar innan de börjar ”sätta” sig. Ett annat tips är att gör en grovjustering. Använd den några veckor och sedan finjustera. Gör man det direkt ur kartong så kommer karaktären ändras och mest troligt får man då göra om det när den blivit inspelad.

xtz_roomanalyzer