Jag har alltid varit en sucker för låtar som har lite innehåll. Satt och slölyssnade igenom Sabatons senaste alster, och fastnade för ”Ballad of Bull”
Smäktande ballad, som i mina öron påminner lite om ”Teddybjörnen Fredriksson” fast på ett positivt sätt 😉
Blev lite intresserad av att kolla upp vem denna ”Bull” var. Sabaton är ju kända för att hämta inspiration från verkliga personer/händelser.

Leslie Allen föddes 1918 i Ballarat, Victoria, Australien. Det var en tuff uppväxt, och han och hans syster växte upp på ett barnhem. Redan vid 12 års ålder var det dags att försöka klara sig själv. När 2a världskriget bröt ut hade han hoppat från jobb till jobb för att kunna överleva. Nu fanns det plötsligt en ny möjlighet, och han tog värvning i armén. Han utbildades i Palestina till bårbärare.
1943 på Guinea blev de Allierade anfallna av Japanerna vid berget Tambu. Under hetsig eldstrid och brant terräng så är det inte så enkelt att bära en bår. Så Leslie lyfte upp de sårade en och en, på axlarna och bar ner dem. Lämnade av vid lägret, och så upp igen. 12 gånger!!! Hur många klarar det? Bragden blev förevigad, då det vid tillfället fanns en krigsfotograf i lägret.
Infanteri 2/5th blev efter slaget tillbakaskickat till Australien för att kunna återuppbyggas. En kombination av krigets fasor, och att Leslie hade lite svårt för auktoriteter, blev han avskedad efter att ha nitat en officer. Han var såpass traumatiserad, att när han återvände till en släktings farm hade han tappat talförmågan. Och det tog flera månader innan han kunde tala igen.

Man blir aldrig profet hemomkring… Så i Australien fick han inget speciellt erkännande. Men från USA fick han flera medaljer för sitt mod. Personliga brev från både presidenten och hans fru. Brev från släktingar, till dem han hade räddat under strid.
Sitt smeknamn fick han dels för sitt lite burdusa/högljudda sätt + att han plöjde fram som en tjur när de spelade fotboll. Så självklart ska ett Svenskt metal-band skriva en hyllning till denne man!

Man får ha respekt till dem som riskerar sitt egna liv, för att försöka rädda andra som kanske ändå kommer dö av skadorna.

// Sören Octan Karlsson
Källa: australia.gov.au
Sabaton bull_allen4 bull_allen3 bull_allen1 bull_allen2